Shaking - Vapauta stressi ravistelemalla!

Shaking - Vapauta stressi ravistelemalla!

Ravistele stressi pois.

Ravistelu a.k.a “sheikkaus” on luonnollinen tapa vapauttaa jännitystä kehosta ja palauttaa kehon normaali homeostaasi (tasapaino). Ravistelu on meidän kehon ensisijainen, synnynnäinen impulssi stressaavaan tilanteeseen. Nimittäin huomioi, mitä tapahtuu luonnossa… Eläimet ravistelevat luonnollisesti vapauttaakseen jännitystä henkeä uhkaavan tapahtuman jälkeen. Miksi me ihmiset emme sitten tee niin?

Sosiaalisen normin mukaan ei ole soveliasta alkaa ravistelemaan ja sheikkaamaan jännittävien tilanteiden jälkeen. Meidät on opetettu ”sopimaan” joukkoon ja pitämään tunteet visusti sisällä, poissa muiden katseilta, jotta olemme enemmän hyväksytympiä.

Kääntöpuoli tällä käytöksellä on se, että tämä vaikuttaa negatiivisesti fyysiseen ja henkiseen terveyteemme. Emme pura jännitystä kehostamme, vaan vangitsemme kehoomme kaiken sen henkisen ja fyysisen stressin.

Kun olemme uhattuina, kehomme vapauttaa valtavia määriä mm. adrenaliinia, joka auttaa meitä selviytymään tilanteesta. Meidän ”Fight or Flight” -reaktio onkin kutakuinkin sitä, että me kirjaimellisesti vapisemme pelosta.

Tämä vapina tunnetaan neurogeneesinenä vapinana. Tämä vapina auttaa vähentämään hypotalamus-aivolisäke-lisämunuais-akselin yliaktiivisuutta. Kehon nerokas järjestelmä, joka säätelee meidän kehon stressireaktioita, tunteitamme, energian varastointia ja vapautumista.

Neurobiologi Robert Sapolsky kirjoitti kirjan nimeltä ”Why Zebras Don´t Get Ulcers”. Syynä on se, että seeprat ja muut eläimet osaavat purkaa stressiä. He yksinkertaisesti ravistelevat sen pois ja palaavat elämään hetkessä.

Valitettavasti me ihmiset menetämme tämän kyvyn kasvaessamme. Nuoresta iästä meidät opetetaan olemaan hiljaa ja tukahduttamaan tunteemme. Tunteiden ja stressin tukahduttaminen varastoituu kehoomme ja senhän jo tiedämme, että keho ja mieli ovat monitasoisesti yhteydessä toisiinsa.

MITEN SITTEN SHEIKKAAN?

Tämä on hyvin yksinkertaista ja maailman helpoimmista tavoista purkaa stressiä!!!

Alat vain tärisyttelemään/sheikkaamaan kehoasi tavalla, mikä tuntuu hyvältä joko musiikin kanssa tai ilman. Tömistele, hypi, hassuttele, heiluta käsiä ja kaiken lisäksi voit käyttää myös ääntäsi. Muutama minuutti riittää!

Vapauta siis villi olemuksesi hetkeksi, niin johan helpottaa.

Rauhallista ja stressitöntä Joulun odotusta Sinulle!

Takaisin blogiin