Letting Go - Irtipäästämisen autuus!

Letting Go - Irtipäästämisen autuus!

Apua irtipäästämiseen

Irtipäästäminen... Ah, tuo maailman helpoimmalta kuullostava asia, joka on sitten kuitenkin niin hurjan vaikeaa! Meillä ihmisillä on taipumusta "pitää kiinni" asioista, jäädä mielen tasolla ns. jumiin tilanteisiin, tapahtumiin ja kutakuinkin velloa murheissa ja mietteissä.

Tällä kertaa pohdimme, kuinka irtipäästämisellä voit vaikuttaa omaan hyvinvointiisi!

Aikaisemmissa "Soul Searching" -uutiskirjeissä käsittelimme, mitkä ovat meidän: "Why?", "Passion", "Purpose", "Where is Home" sekä "Voice Awakening". Kaikki uutiskirjeet löytyvät blogista, joten jos luet Kuuran uutiskirjettä nyt ensimmäistä kertaa, käy lukemassa edelliset järjestyksessä, sillä tämän vuoden teema uutiskirjeiden osalta on selkeä jatkumo.

No niin, eli aiheeseen "Letting Go"!

Viikko sitten opinnoissani IIN-instituutissa (Institute for Integrative Nutrition) käsittelimme unta. Luennoitsija mainitsi seuraavan asian: 

"One of the silent epidemies of our time is constipation! Not only physiologically, but mentally & spiritually as well". We are not "letting go".

Tämä pysäytti! Meillä todella on taipumus pitää kaikki sisällämme niin fysiologisesti kuin mielenterveyden tasolla/henkisesti.

Miksi me näin teemme?

Irtipäästäminen on kuitenkin yksi vaikeimmista asioista elämässä. Irtipäästäminen vaatii rohkeutta ja sen mukana tuleva pelko, epävarmuus, ikävä ja kipu ovat asioita/tunteita, joita mielellään välttelemme.

Vanhasta on helpompi pitää kiinni, sillä se on kuitenkin tuttua ja "turvallista". Kun pitää vanhasta kiinni, ei tarvitse kohdata kyseisiä asioita/tunteita. On helpompi elää ja ajatella, että kyllä se tästä vielä. Muutos on aina vaikeaa!

Muutos kuitenkin kannattaa, sillä se vapauttaa meidät nykyhetkeen. Se vapauttaa meidät muuttamaan meidän tarinaa, narratiivia, jota kerromme itsellemme joka päivä. Se antaa meille valtavasti tilaa uudenlaiselle elämälle, omannäköiselle ja vapaalle elämälle!

Stressi

Irtipäästämisen suurin hyöty on stressin väheneminen! Kun "pidämme kiinni" asioista, ylläpidämme jatkuvaa stressitilaa kehossamme. Stressi onkin se pahis, joka on monen kroonisen sairauden taustalla. Stressiä vähentämällä, voimme vaikuttaa todella paljon hyvinvointiimme ja irtipäästäminen onkin tähän yksi oiva keino!

Tämä päivänä traumatyöskentelyssäkin ollaan tietoisia siitä, kannattaako stressaavaa/traumatisoivaa tilannetta käydä uudestaan ja uudestaan läpi, sillä tämän on todettu vain vahvistavan/pahentavan traumaa. Muistijälki aivojen hermoradoissa vain vahvistuu, mitä enemmän asiaa mietimme ja tilannetta käymme läpi. Jäämme ns. ikuiseen looppiin. 

Lempeämpi ja toimivampi tapa käsitellä ikäviä kokemuksia ja asioita on esimerkiksi DNRS-metodi. Tämä liittyy aivojen plastisuuteen ja uudelleen kouluttamiseen. 

Yksinkertaisimmillaan irtipäästäminen voi kuitenkin olla mm. seuraavia asioita:

  • Ilalla sänkyyn ja nukkumaan mennessä keskity irtipäästämään päivän tapahtumista ja mietteistä ja valmistaudu hyviin yöuniin.

Valmistele kehosi ja mielesi hyviä yöunia varten, sillä yöunet ovat tärkeitä asioiden alitajuiseen prosessoimiseen. Täten onkin tärkeää, että näemme niitä unia! Unet ovat intensiivisimmillään ja eloisimmillaan REM-unen vaiheessa ja tässä vaiheessa näemmekin suuren osan unistamme.

Muutama helppo vinkki parantamaan yöunia on välttää sinivaloa illalla ennen nukkumaanmenoaikaa sekä varmistaa, että makuuhuone on tarpeeksi viileä. Näillä saat jo huikeita muutoksia aikaan unesi laadussa!

Toinen ihana keino irtipäästämiseen on hyödyntää aurinkoa ja vuorokausirytmiä irtipäästämiseen. Auringon nousun voi ajatella uutena alkuna ja auringon laskun ns. menetyksenä/irtipäästämisenä. Tämä menetys/irtipäästäminen kuitenkin pitää sisällään toivon siitä, että aurinko nousee jälleen huomenna, elämä jatkuu, tapahtuipa mitä tahansa. Tämä on mielestäni todella toivoa antava ja voimakas mielikuva.

Mieti, mistä sinä voisit irtipäästää tänään, jotta huomenna voit elää vähän enemmän omannäköistä elämääsi! 

XOXO, Maija
#KuuraLove

 

 

Takaisin blogiin