Mitä ovat eteeriset öljyt?

Aromaattisia kasveja on käytetty perinnelääkinnässä tuhansia vuosia monin eri tavoin. Käytössä on ollut tuoreita kasveja, kasvien erittämiä aineita, uutteita ja tisleitä.

Eteerisiä öljyjä voi olla kasvin lehdissä, kukissa, varsissa ja juurissa. Ne sisältävät kullekin kasville tyypillisen tuoksun.

Me kaikki nautimme eteerisiä öljyjä esimerkiksi ruuan mukana. Pekaanipähkinät, mantelit, oliivit, viikunat, tomaatit, porkkanat, kaalit, mangot, persikat, voi, kahvi, kaneli ja piparminttu sisältävät luonnostaan eteerisiä öljyjä.

HAIHTUVAT YHDISTEET

Tuoreet aromaattiset kasvit sisältävät tyypillisesti 1 % - 2 % painostaan haihtuvia yhdisteitä, jotka yleensä myös tuoksuvat. Tislauksen avulla nämä yhdisteet saadaan erotettua eteerisiksi öljyiksi, jolloin niiden pitoisuus kasvaa ja niiden biologiset ominaisuudet ilmenevät paljon voimakkaampina. Jotkin näistä ominaisuuksista voivat olla hyödyllisiä, kun taas toiset voivat olla myrkyllisiä.

TOIMINTA

Luonnossa hyönteiset käyttävät monia eteeristen öljyjen ainesosia kommunikointiinsa, ja myös kasvit viestivät niiden avulla. Kasvit houkuttelevat niiden avulla hyönteisiä ja toisinaan niitä käytetään kuljettamaan viestejä toisille saman suvun kasveille. Eteeriset öljyt suojelevat kasveja sieniä, bakteereita ja muita hyökkääjiä vastaan. Lisäksi ne houkuttelevat pölyttäjiä ja estävät muita kasveja tunkeutumasta niiden alueelle.

Kaikkien näiden toimintojen edellytyksenä on aineiden haihtuminen ilmaan. Eteerisiä öljyjä siksi kutsutaankin haihtuviksi öljyiksi. Englannin kielellä eteerinen öljy on "essential oil", sanan "essential" tarkoittaessa kasvin luontaista olemusta ja "oil" puolestaan veteen liukenematonta nestettä.

KÄYTTÖ

Pääsääntöisesti eteerisiä öljyjä hengitetään sisään aromaattisesti, joko suoraan pullosta, haihduttamalla ilmaan tai levittämällä paikallisesti iholle. Joitain eteerisiä öljyjä käytetään sisäisesti, mutta tämä ei ole suositeltavaa ilman lisensoidun aromaterapeutin oikeaoppista ohjeistusta. 

MITEN NE TOIMIVAT ELIMISTÖSSÄ?

Kun eteeristen öljyjen ainesosia saapuu kehomme, ne noudattavat tiettyä reittiä. Minkä tahansa käyttötavan valitsemme (nielemisen, hengittämisen, iholle laittamisen), lopulta ainesosat löytävät tiensä verenkiertoomme. Verenkierto kuljettaa ainesosat ympäri kehoa, ja näin ollen ainesosat ovat vuorovaikutuksessa kehon solujen ja muiden molekyylien kanssa aiheuttaen vaikutuksen. Tämän jälkeen ainesosat kulkevat maksan läpi, missä ne muuttuvat kemiallisesti (aineenvaihdunta) öljyliukoisista aineista vesiliukoisiksi. Lopulta ne erittyvät munuaisten ja virtsateiden kautta kehosta pois.

Hengityksen kautta ainesosat kulkeutuvat sekä keuhkoihin että aivoihin. Aivoihin päästyään eteeristen öljyjen ainesosat voivat laukaista neurokemikaalien vapautumista, mikä voi vaikuttaa mielialaan, esimerkiksi virkistää, rauhoittaa tai lievittää kipua.