THYMUS VULGARIS (Tarha-ajuruoho) ja MUUT AJURUOHOT
Heimo: Huulikukkaiskasvit – Lamiaceae
Kasvupaikka: Luonnonvaraiset ajuruohomme viihtyvät läpäisevässä maassa aurinkoisella paikalla. Löydät niitä mm. soraharjuilta ja hiekkarannoilta. Ne huomaa parhaiten heinäkuun alussa, kun ne kukkivat värikkäinä mattoina.
Ulkonäkö: Ajuruohojen lehdet ovat soikeita. Tarha-ajuruohon lehdet näyttävät vinoneliöiltä, koska lehtien reunat ovat kääntyneet alaspäin.
Kukkien väri vaihtelee valkoisesta tumman liilaan. Kukat muodostavat näyttävän kukinnon. Hyvinä vuosina koko kasvi kukkii niin runsaasti, ettei lehtiä näe kukintojen seasta.
Tarha-ajuruoho kasvaa yhdestä juuresta. Suurin osa muista ajuruohoista juurtuu sieltä, missä oksa koskee maata.
Viljely: Kylvä siemenet syksyllä tai keväällä suoraan avomaalle.
Mattomaiset tarha-ajuruohot kasvavat hyvin myös juuriversoista.
Ajuruohot risteytyvät helposti keskenään, joten taimien kasvitieteelliset nimet eivät kovinkaan usein pidä paikkaansa. Valitse siis sellaisia yksilöitä, joiden maku tai kukan väri viehättää.
Ajuruohot ovat aina vihantia, eli ne ilmestyvät keväisin lumen alta hyvännäköisinä ja terveinä. Valitettavasti suuri osa kasvustosta kuolee keväällä janoon, kun aurinko paistaa, mutta maa on vielä jäässä. Ajuruohoja kannattaakin peittää ennen lumentuloa.
Eniten peittoa kaipaavat tarha-ajuruoho ja muut pensasmaiset ajuruohot, joilla ei ole juuria joka oksassa.
Kaali hyötyy timjamin seurasta!
Thymus-lajeja: Tarha-ajuruoho Thymus vulgaris, Kangasajuruoho Thymus serpyllum, Nurmiajuruoho Thymus pulegioides, Sitruuna-ajuruoho Thymus x citriodorus.
Keruu ja käsittely:
Saksi ajuruohojen latvoja joko silloin kun ne ovat täydessä kukassa tai syksyllä. Niitä voi kerätä muulloinkin, mutta saanti on silloin pienempi.
Joidenkin ajuruohojen oksat ovat puutuneita. Kuivata oksat. Lado rutikuivat oksat ilmavasti paperipussiin. Ravistele lempeästi ja näin lehdet irtoavat oksista. Kaada pussin pohjalla olevat kuivat lehdet tiiviiseen lasipurkkiin.
Tee tuoreista latvoista hunajaa, siirappia tai alkoholiuutetta tai käytä keittiössä ruuanlaitossa.
KÄYTTÖTAVAT JA VAIKUTUKSET
Tarha-ajuruoho on ajuruohoista paras (Thymus vulgaris). Muista ajuruohoista parhaita lääkeyrteiksi ovat ne, jotka ovat tulisia. Voit käyttää lempeitäkin lajeja, mutta niiden teho on huomattavasti tulisia heikompi.
Ajuruohot ovat tulehduksia poistavia ja hyvänmakuisia. Ne vahvistavat keuhkoja.
Jos vilustut tai on pienikin mahdollisuus saada tartunta, juo ajuruohoteetä säännöllisesti.
Käytä ajuruohoa äkilliseen yskään, keuhkoputkentulehdukeen, kurkkukipuun ja käheyteen.
Ajuruohot ovat erinomaisia varsinkin silloin, kun yskä on loppumaisillaan ja lima muuttuu sitkeäksi ja kuivaksi. Juo tässä taudinvaiheessa riittävästi kuumaa ajuruohoteetä. Yritä saada hengitys tuoksumaan ajuruoholle. Pari kuppia päivässä toki auttaa, mutta määrä takaa tehon.
Käytä ajuruohoa ruoansulatusvaivoihin, esimerkiksi ripuliin, ruokahaluttomuuteen ja ilmavaivoihin.
Tarha-ajuruoho on parhaita kasvejamme pahoinvointiin, melkein yhtä hyvä kuin inkivääri.
Juo hunajalla makeutettua ajuruohoteetä kosteiden juhlien jälkeen ennen nukkumaanmenoa, voi välttyä aamun pahalta ololta. Teestä on toki apua aamullakin pahoinvointiin ja päänsärkyyn.
Haalea ajuruohotee pintahaavojen pesussa estää bakteerien kasvua.
Tee ajuruohoista kylpy yskään, vilustumisiin ja nivelkipuihin.
Ajuruohot ovat perinteinen lääke surumielisyyteen. Ne poistavat vetäytymisen, pessimismin, epäilyn, pelon ja apatian.
Ne vahvistavat hermostoa, virkistävät ja poistavat ahdistusta. Ajuruohoja pidetään voimistavana ja rauhoittavana rohtona, jotka selkeyttävät ajattelua ja sopivat käytettäväksi hermostuneisuuteen sekä henkiseen uupumukseen, hysteriaan, hajamielisyyteen ja huonooon keskittymiskykyyn.
Kasvin tuoksuttelun uskotaan auttavan tenttipelkoon, kirjastavan ajatuksia ja antavan rohkeutta ja turvaa. Ajoruohot lisäävät myötätuntoa.
TURVALLISUUS
Liikaa käytettynä ajuruohot voivat aihettaa huimausta, päänsärkyä, kouristuksia, pahoinvointia, ripulia ja lihasheikkoutta. Se heikentää sydämen toimintaa ja hengitystä, alentaa kehon lämpötilaa.
Raskauden aikana timjamia pitäisi käyttää vain vähän, esimerkiksi mausteena.
MYYTIT JA TAIAT
Thymus on kreikkaa ja tarkoittaa rohkeutta, mutta nimi saattaa juontua myös kreikan sanasta thymiana, savustaa, koska timjaminsavulla häädettiin pistäviä hyönteisiä sisätiloista.
Egyptiläiset käyttivät timjamia palsamointiin. Kreikan thymon kertoo, että kasvia on käytetty uhraamiseen. Roomalaiset sotilaat kylpivät timjamissa saadakseen rohkeutta ja voimaa. Ylhäisönaiset kirjailivat timjamin oksia huiveihin, joita antoivat suosikkiritareilleen rohkeuden symboleina näiden lähtiessä ristiretkille - tämä ele tarkoitti rakastavaa muistamista.
Ylämaan skotit joivat timjamiteetä saadakseen voimaa ja rohkeutta ja välttääkseen painajaisia.
Timjamityynyjä on käytetty helpottamaan epilepsiaa ja melankoliaa. Olutta ja timjamikeittoa käytettiin ujouteen ja teetä hermostollisiin oireisiin, kuten painajaisiin. Apeuden vaivaamia ihmisiä on neuvottu nukkumaan timjamilla täytetyillä tyynyillä.
Ranskassa tunnettiin 1700-luvulla timjamia sisältävä baume tranquille -hermolääke.
Timjami on ollut tärkeä henkisyydessä ja uskonnossa.
Timjamia voi polttaa lithana (kesäpäivänseirauksena) ja käyttää puhdistamiseen, parantamiseen ja ennustamiseen. Sitä voi kantaa amulettina sekä käyttää suitsukkeena ja savustukseen.
Perjantai on paras käyttöpäivä. Oinaat onnistuvat riiteissä parhaiten.
HENKINEN VAIKUTUS
Timjami parantaa psyykkisiä kykyjä ja selvännäköisyyttä. Lisää timjamia ruokiin tai juo timjamiteetä, jotta hallitsisit henkisiä kykyjäsi.
Pidä sitä mukanasi nähdäksesi keijuja - timjami on myös eräiden keijujen koti.
Timjami helpottaa kommunikointia kuolloiden ja toisen todellisuuden kanssa.
Timjami hidastaa fyysistä tasoa, mikä auttaa keskittymään henkeen ja pohtimaan elämän tarkoitusta.
Timjami auttaa sisäisellä matkalla, sillä se antaa energiaa suunnan etsintään. Se on hyväksi varsinkin paljon julkisuudessa oleville henkilöille.
Timjami joko lievittää tai aiheuttaa päänsärkyä sen mukaan, onko ihminen valmis vapauttamaan itsensä sielua kahlitsevista asioista vai ei.
SUOJELEVA VAIKUTUS
Timjami karkottaa verenhimoisia olentoja. Tyynyyn laitettu timjami suojelee mieltä yön aikana.
PUHDISTAVA VAIKUTUS
Käytä timjamia puhdistuskylvyissä ennen kevään ja kesän rituaaleja. Lisää sitä ruokiin ja käytä kodin puhdistamiseen.
Timjami puhdistaa ja uudistaa henkeä ja kutsuu enkeleitä apuun.
RAKKAUS
Hiuksiin laitettu tuore timjami tekee naisen vastustamattomaksi ja lisää miehen halua. Hiero timjamia nilkkoihin ja ranteisiin.
Rakkausloitsuissa timjami tuo hellyyttä ja ymmärrystä suhteeseen.
Jos morsiamella on timjamia kengissä, sulhanen on aina uskollinen.
Tytöt kuljettavat mukanaan timjamia, laventelia ja minttua saadakseen mielitietyn.
TERVEYS
Kotona poltettu timjami tuo terveyttä asukkaille. Käytä timjamia parannusloitsuissa. Pidä oksaa mukana tai heitä tuleen, saat hyvän terveyden.
Haistele ja visualisoi timjamin energioiden elvyttävän kehoasi.
Timjami on yksi suosikkiyrttini, toivottavasti nyt myös sinunkin!
XOXO, Maija
#KuuraLove
Lähteet:
Käytännön lääkekasvit 1 ja 2 - Henriette Kress (2010)Suomen luonnon lääkekasvit - Sinikka Piippo (2018)
Kasvien salaiset voimat - Sinikka Piippo (2018)